Δάσος Λαϊλιά / Wind-up team

Δάσος Λαϊλιά - Wind-up team

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δάσος Λαϊλιά

file 2022 - 2023
Δάσος Λαϊλιά ψηλά στην οροσειρά της Bροντούς Ο «θελξικάρδιος παράδεισος» των Σερρών

Ο Λαϊλιάς, ψηλά στην οροσειρά της Bροντούς στις Σέρρες, είναι ένας δασικός παράδεισος, κατάφυτος με οξιές και πεύκα.Ψηλότερη κορυφή του είναι ο Προφήτης Ηλίας ή Αλή Μπαμπά, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.850 μέτρων.  Στον Λαϊλιά τα πανύψηλα δέντρα, οι απότομες χαράδρες, οι απόκρημνοι και τεράστιοι βράχοι και γενικά η μαγευτική τοποθεσία του, σαγηνεύουν πραγματικά τους λάτρεις του βουνού και της υπαίθρου. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα «κλέβει» κάτι από την χλιδή των Άλπεων, αφού καλύπτεται από παχύ στρώμα χιονιού, ενώ το καλοκαίρι το απέραντο πράσινο προσελκύει μικρούς και μεγάλους που σπεύδουν εκεί για να δροσιστούν και να αναπνεύσουν καθαρό αέρα.

Κατά την αρχαιότητα, τα όρη φημίζονταν για τα αργυρωρυχεία (αρχαϊκή εποχή) και τα μεταλλεία σιδήρου (ρωμαϊκή εποχή).

Τόσο ο Λαϊλιάς όσο και η ευρύτερη περιοχή, είναι ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, για περιπάτους, εκδρομές, αθλητισμό και ορειβασία, ενώ ιδιαίτερα το χειμώνα προσφέρεται και για χειμερινά σπορ, αφού διαθέτει εκπληκτικές χιονοδρομικές πίστες.

Στη βόρεια πλευρά του «Αλή Μπαμπά» σε υψόμετρο 1.847 μέτρων βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο, που απέχει 27 χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών. Διαθέτει μία βασική χιονοδρομική πίστα μήκους 1.000 μέτρων και 3 συρόμενους αναβατήρες. Στην αφετηρία της πίστας νοικιάζονται εξοπλισμοί σκι, ενώ στο τέρμα της λειτουργεί ένα σύγχρονο περίπτερο - σαλέ, με εστιατόριο, καφετέρια και κοιτώνες.

Πρόκειται για ένα από πιο αξιόλογα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, το οποίο κάθε Σαββατοκύριακο συγκεντρώνει τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, όχι μόνο από τις Σέρρες, αλλά και από γειτονικούς Νομούς. Μάλιστα, στην πίστα του χιονοδρομικού έχει τοποθετηθεί φωτισμός, με αποτέλεσμα να προσφέρεται ακόμη και για νυχτερινό σκι.

Ο Λαϊλιάς, λόγω του άγριου τοπίου του και της εξαιρετικής φυσικής του ομορφιάς, αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις της πεζοπορίας μέσω των υπέροχων μονοπατιών του βουνού.

Για εκείνους, όμως, που προτιμούν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, στον Λαϊλιά υπάρχουν πολλές διαδρομές και για τους λάτρεις της μηχανής. Η μορφολογία του βουνού παρέχει επίσης, ιδανικές διαδρομές για ορειβασία και mountain bike.

Ο Λαϊλιάς είναι το μοναδικό μέρος της Ελλάδας, στο οποίο θα συναντήσετε ένα υπέροχο Πάρκο από πάγο. Οι δύο βασικοί παγοκαταρράκτες του ύψους 30 μέτρων ο καθένας, αλλά και κάποιοι μικρότεροι, προσελκύουν αναρριχητές οι οποίοι θέλουν να νιώσουν την αδρεναλίνη τους στα ύψη, επιλέγοντας την αναρρίχηση στις παγωμένες πλαγιές του Λαϊλιά.

Οι παγοκαταρράκτες δημιουργήθηκαν από την αξιοποίηση των φυσικών νερών του Λαϊλιά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να καλυφθούν με πάγο οι βραχώδεις σχηματισμοί του βουνού, μετατρέποντάς το σε ένα πραγματικά μαγικό τοπίο!



Ο ορεινός όγκος του Λαϊλιά, είναι ενταγμένος στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Περιοχών «Natura 2000».
To δάσος του Λαϊλιά έχει έκταση 32.500 στρέμματα και είναι καλυμμένο από πανύψηλα δέντρα οξιάς και δασική πεύκη.
Υπάρχουν τέσσερις διαδρομές πολλαπλών χρήσεων στο δάσος του Λαϊλιά (πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, σκι δρόμων αντοχής), ενώ μέρος των Ευρωπαϊκών Μονοπατιών Ε4 και Ε6, διέρχονται μέσα από αυτό.


Κόκκινα δασικά μυρμήγκια

Έκδοση Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος
και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Συγγραφείς
Άγγελος Τσίκας & Παρασκευή Καρανικόλα

Τα περισσότερα από τα μυρμήγκια είναι ωφέλιμα. Iδιαίτερα τα κόκκινα δασικά μυρμήγκια  συνεισφέρουν σημαντικά στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Σήμερα με την πίεση που δέχονται από τον άνθρωπο αλλά και την επίδραση της κλιματικής αλλαγής ο πληθυσμός των κόκκινων δασικών μυρμηγκιών απειλείται. Οι γνώσεις σχετικά με τα κόκκινα δασικά μυρμήγκια στην περιοχή της Μεσογείου είναι περιορισμένες και στην Ελλαδα σχεδόν ανύπαρκτες.
Ο ρόλος τους στο δασικό οικοσύστημα είναι πολύ σπουδαίος, επηρεάζοντας τους γεωχημικούς κύκλους με την παρουσία τους, την πανίδα με τη θήρευση αλλά και τη συμβίωση με άλλα είδη, και τη χλωρίδα σπέρνοντας σπόρους και επηρεάζοντας την αύξηση των φυτών.
Ως εκ τούτου έχουν χαρακτηριστεί ως «μηχανικοί του οικοσυστήματος» και σε ορισμένες χώρες προστατεύονται από το νόμο.
Η εξάπλωση στην Ελλάδα ειναι στην Μακεδονία και Θράκη.

Διαβάστε αναλυτικά για τα Κόκκινα δασικά μυρμήγκια
Έκδοση Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος
και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
κλικ εδώ.Διαβάστε αναλυτικά για τα Κόκκινα δασικά μυρμήγκια
Έκδοση Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος
και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης


Το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά
Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.600 μ. μέσα σ’ ένα δάσος από οξιές και πεύκα. Απέχει από την πόλη των Σερρων 27 χλμ. και σε αυτό οδηγεί ασφαλτοστρωμένος δρόμος. Διαθέτει μία πίστα 1.200 μ., δύο αναβατήρες, ένα babylift και πίστα αρχαρίων και σαλέ. Η πίστα φτάνει μέχρι την κορυφή Προφήτης Ηλίας ή Αλή Μπαμπά υψ. 1849 μ.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο διαχειρίζεται ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σερρών.


Ορειβατικό καταφύγιο Λαϊλιά
Στο καταφύγιο «Χρήστος Καραμπουρούνης», που στους χώρους του μπορεί να φιλοξενήσει έως 50 άτομα


Πλατεία Ξυλοκόπων Μπαλτά Τσαΐρ
Στη θέση «Πλατεία Ξυλοκόπων» το Δασαρχείο έχει κατασκευάσει χώρους αναψυχής, όπου o επισκέπτης μπορεί να περάσει ευχάριστα, αλλά και να κατασκηνώσει.


Ο Σφαγνώνας αποτελεί διατηρητέο μνημείο της φύσης
Ο Σφαγνώνας ή σφαγνώδη είναι μια περιφραγμένη βαλτώδης και ελώδης έκταση 39 στρεμμάτων που βρίσκεται σε υψόμετρο 1470 μ. στην περιοχή του Λαϊλιά Σερρών. Αποτελείται από σποραδικά υπολείμματα ξυλώδους βλάστησης και φυλλόβρυα της τάξης των σφαγνωδών (μοναδικό γένος το Σφάγνον-Sfagnum με 350 είδη) τα οποία είναι βρύα με βλαστό όρθιο που φθάνει τα 30 cm ύψος. Η ξύλινη περίφραξη σηματοδοτεί τα όρια του και υποδεικνύει έμμεσα την σπουδαιότητά του. Στον χώρο αυτό, που επικράτησε να αναφέρεται ως Σφαγνώνας, εφαρμόστηκε, από τον καθηγητή Γερασιμίδη, η μέθοδος της ανάλυσης της γύρης των δένδρων, από την οποία αναδείχτηκε η μεταπαγετώδης εξέλιξη της βλάστησης του δάσους του Λαϊλιά.
Ο χώρος αυτός ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ πραγματοποιούνται κατά διαστήματα έρευνες της μεταπαγετώδους εξέλιξης του δάσους. Η γύρω περιοχή έχει χαρακτηριστεί «ιδιαίτερου φυσικού κάλους».

✍️ Σας παραθέτουμε τα άρθρα στο διαδίκτυο για το βίντεο μας από τις ιστοσελίδες ειδήσεων/ΜΜΕ και travel websites. Σας ευχαριστούμε και για την δημοσίευση. [👉 Κάνετε κλικ στην φωτογραφία η στην ονομασία, να μεταφερθείτε στο Άρθρο της σελίδας της επιλογής σας.👈]
©copyright design and developer 2007-2024 ©NikosT. All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο